Épületenergetikai fejlesztések a Nagyvarsányi Református Egyházközségnél

(KEHOP-5.2.13-19-2019-00020)

2021.11.03.

Nagyvarsányi Református Egyházközség a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett Pályázatos Épületenergetikai Felhívás Egyházak Számára elnevezésű pályázati konstrukcióban 296,88 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

Támogatási intenzitás: 100%

A pályázati felhívásra Nagyvarsányi Református Egyházközség 2019.10.07.-én nyújtotta be támogatási igényét.
A megvalósítás 2021.09.02.-án fejeződött be.

A projekt azonosítószáma KEHOP-5.2.13-19-2019-00020. Az ingatlanok Nagyvarsány belterületén található. Az épületek iskola és idősek otthona funkciót látnak Az ingatlant, az Egyházközség döntése alapján a jelenlegi elvárásoknak megfelelően korszerűsíteni szeretnék. A meglévő épületek szerkezetileg jó állapotban vannak, a tervezett energetikai korszerűsítések elvégzésére alkalmas. Az épület jelenleg is gáz, víz és villanyvételezéssel rendelkezik, a helyi szolgáltatók által ellátottak. A projekt megvalósítása azért lenne feltétlenül szükséges, mivel a működési költségek (villamosenergia, gáz) nagyon magasak, így az épületek fenntartása sokszor nehézségekbe ütközik. Az épületek felújítása régóta célként fogalmazódott meg az Egyházközség számára, melynek anyagi forrásai sikeres pályázatot követően Európai Uniós forrásból vált biztosítottá. A megvalósult fejlesztésnek köszönhetően az épületek energetikai tulajdonságainak javítása, gazdaságosabb működés elérése vált valóra. A projekt 296,88 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével jött létre.

A beruházásnak köszönhetően az épületek megfelelő hőszigetelése, nyílászáró-cseréje, gépészeti korszerűsítése, akadálymentesítése és napelemes rendszer telepítése valósult meg. A korszerűsítéseknek köszönhetően az épület közüzemi számlái is jelentősen csökkenek.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.